Innovativ mediestøtte


Efter at have læst Ernst Poulsens blogpost om det kommende medieforlig, fik det sat lidt tanker i gang hos mig.

Jeg er helt på bølgelænge med Ernst, men vil gerne sparke bolden lidt videre og kigge på, hvordan man kunne omstrukturere mediestøtten, så den, i stedet for at være konservativ og holde medierne bundet i traditionelle modeller, får et innovativt formål.

Når jeg kigger på hvilke statements der bedst beskriver, hvordan fremtidens mediestøtte ske se ud, så skinner Knight Foundation’s mission statement i øjnene. Knight Foundation er en non-profit organisation i US og her er hvordan de beskriver sig selv:

We are a national foundation with local roots. We choose, as the Knight brothers chose, to seek opportunities that can transform both communities and journalism, and help them reach their highest potential. We want to ensure that each community’s citizens get the information they need to thrive in a democracy.

And we ask, as we evaluate opportunities and grants, “Is this truly transformational?”

Because grant making requires a sound financial base, we preserve the Knight brothers’ gift through prudent investment and careful management.

Hvorfor rammer denne mission statement så rigtig og hvorfor kunne den være udgangspunkt for en dansk mediestøtte mode?

  • Den er ikke kun national, men kigger på mindre lokale initiativer. Mediestøtten bør ikke kun målrettes store initiativer, men skal, for at opnå optimale innovative forudsætninger, også målrettes mindre niche projekter.
  • Mulighed for at transformere måden vi ser formidling på. Støtten skal se ud over traditionel journalistik, men kigge på måden vi kommunikere på og støtte initiativer der driver viden, dialog og community. Mediestøtten skal udfordre og udvide konceptet  om formidling, som resultat af journalistik, men fokusere på idealer som vidensdeling og netværkstankegang.
  • Mediestøtten skal understøtte initiativer og innovative forretningsmodeller, der har fokus på den enkelte brugers behov for viden og community.

Formålet med mediestøtten bør være at støtte formidlingsprojekter med et radikalt innovations potentiale og ikke blot understøtte projekter, der ser støtten som en økonomisk mulighed for at udfordre de traditionelle medier, med allerede afprøvede koncepter.

Mediestøtten skal sikre innovation, men for at understøtte og kvalitetssikre dette, skal der udformes en model, hvor støtten opfølges af dialog og sparring. Et setup som man kender fra mere traditionelle innovationsmiljøer og venturefunding principper.

Vi taler derfor om et koncept, der ligger sig tæt op af det vi kender fra statens venturefond, men hvor målsætningen ikke kun er vækstpotentiale, men økonomisk bæredygtige innovative formidlingsmuligheder.

http://spot.us/ er et fremragende eksempel på, hvordan Knight Foundation har støttet et koncept, der bryder rammerne og vender traditionelle modeller på hovedet og udfordrer den traditionelle måde at se journalistik på.

Vi har brug for en mediestøtte og et forlig, der radikalt ændre måden vi tænker nyheder og viden på. Det er for komplekst for mig at tænke 4-5 år ud i fremtiden, så jeg vil ikke spå om avisernes økonomiske situation på det tidspunk, men ét er jeg sikker på og det er, at hvis ikke fokus flyttes fra en konservativ tilskud model, til progressiv innovations model, så står vi til den tid med medier i en endnu større identitetskrise, end den vi ser nu.

Reklamer

Om mortensaxnaes

Social media marketing konsulent
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Innovativ mediestøtte

  1. Pingback: Før medieforliget: Værftsstøtte eller innovationsstøtte « Ernst Poulsen’s Weblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s